Daha önce bu konu ile ilgili hiç paylaşım yapmadım. Aldığım eğitimleri kısmi olarak tekrar ederken işime en çok yarayacak kısımlarını sitede parça parça yayınlamayı düşündüm. Bu paylaşımlar yalnızca ihtiyacı olana faydalı olacak belli bir hedefi olanlar için bilgi verici paylaşımlar olacak. Umarım ihtiyacı olan birileri okuyarak konu ile ilgili bilgisini geliştirebilir.
Ağ (Network) Nedir? Ne işe yarar?
Birden fazla aygıtın çeşitli sebepler nedeni ile birbirlerine bağlandığı yapıya ağ (network) diyebiliriz. Bu yapı donanımların ortak kullanımı, teknolojiler arası iletişim, verilere farklı yerlerden ulaşım gibi bir çok konuda fayda sağlamaktadır.
Ağ (Network) Tipleri
Networkler Peer To Peer ve Client/Server mimarisi başlıkları altında incelenebilirler. Peer To Peer networklerde ana bir bilgisayar yoktur. Ağ servisleri ağdaki PC’lerin network alt yapısından talep edebileceği isteklere bağlı olarak geliştirilmiştir.
Bu olanakları düzenleyen özel bir PC vardır. Buna server denir. Sadece bu olanaklardan faydalanan PC’lerede client denir. Kısaca görevleri özetlersek;
- Server, servis sağlamakla görevli olan donanımlardır.
- Client, servis sağlamaz. Yalnızca yapılan servislerden faydalanır.
- Peer, Hem servis sağlar hem de diğer servis yapan serverlardan faydalanır. Kısaca her iki görevi de üstlenir.
Windows ortamında Peer-to-Peer (eşler arası ağlar) workgroup olarak, server temelli olan ağlar ise domain olarak bilinir.
Ağ (Network) Sistemlerinin Yararları
Bir ağ kurmanın ana amacı bilgiye daha hızlı ulaşılmasıdır. Ağın Faydaları;
- Program Paylaşımı
- Dosya paylaşımı
- Yazıcı Paylaşımı
- Güvenlik
- Merkezi Yönetim
- Bilgi Paylaşımı
LAN, WAN ve MAN
Ağlar büyüklüklerine göre LAN (Local Area Network), WAN (Wide Area Network ) ve MAN (Metropolitan Area Network) olmak üzere üçe ayrılırlar.
Birbirine yakın yerlerde konumlandırılmış ve kablolar ile fiziksel olarak birbirlerine bağlanmış yapıdaki networkler LAN olarak adlandırılırlar.
İki yada daha fazla LAN’ ın birbirlerine telefon hatları, kiralık hatlar yada benzer yollardan birbirlerine bağlanmasıyla oluşan yapı ise Wide Area Network olarak adlandırılır.
MAN ise, kavram olarak açıklaması zor olmakla birlikte, örneğin bir şehir yada bir bölgenin iki ayrı LAN ile birleşmesi gibi düşünülebilir. Örnek vermek gerekirse birden fazla şubesi bulunan bir bankanın kullanabileceği bir yapı diyebiliriz.
Ağ (Network) Bileşenleri
Ağlar yazılım ve donanımlardan oluşur. Donanım olarak kablo, switch, router gibi aygıtları örnek gösterebiliriz. Yazılım ayağı ise ağ iletişim sistemleri, iletişim protokolleri ve ağ programlarından oluşmaktadır.
Ağ İletişim Sistemleri
Ağ ortamında çalışabilme özelliği bulunan her işletim sistemi ağ iletişim sistemi olarak sayılabilir. Ms Dos, Windows Sürümleri, Centos, Ubuntu, Freebsd, Netware gibi…
Bir yanıt yazın