SNMP, ağ cihazlarında yönetimsel bilgi alışverişinin sağlanması için oluşturulmuş bir uygulama katmanı protokolüdür. TCP/IP protokolünün bir parçası olan SNMP; ağ yöneticilerinin ağ performansını arttırması, ağ problemlerini bulup çözmesi ve ağlardaki genişleme için planlama yapabilmesine olanak sağlar.
SNMP Kurulumu
yum -y install net-snmp net-snmp-utils
Komutu ile snmp kütüphanesini ve snmpyi kuruyoruz. Şimdi normalde kendisinin özel bir konfigurasyon dosyası var. Ancak biz bu dosyayı yedeğe alıp basit config dosyası oluşturacağız.
mv /etc/snmp/snmpd.conf /etc/snmp/snmpd.conf.orig
Bu komutu kullanarak orjinal snmp konfigurasyon dosyasını yedeklemiş olduk. Şimdi bize ait basit konfigurasyon dosyasını yeniden oluşturabiliriz. Herhangi bir editör ile dosyamızı açabiliriz.
nano /etc/snmp/snmpd.conf
İçerisine basit ayarlarımızı atıyoruz;
# Map 'myummy' community to the 'ConfigUser' # Map 'myummy1453' community to the 'AllUser' # sec.name source community com2sec ConfigUser default myummy com2sec AllUser default myummy1453 # Map 'ConfigUser' to 'ConfigGroup' for SNMP Version 2c # Map 'AllUser' to 'AllGroup' for SNMP Version 2c # sec.model sec.name group ConfigGroup v2c ConfigUser group AllGroup v2c AllUser # Define 'SystemView', which includes everything under .1.3.6.1.2.1.1 (or .1.3.6.1.2.1.25.1) # Define 'AllView', which includes everything under .1 # incl/excl subtree view SystemView included .1.3.6.1.2.1.1 view SystemView included .1.3.6.1.2.1.25.1.1 view AllView included .1 # Give 'ConfigGroup' read access to objects in the view 'SystemView' # Give 'AllGroup' read access to objects in the view 'AllView' # context model level prefix read write notify access ConfigGroup "" any noauth exact SystemView none none access AllGroup "" any noauth exact AllView none none
Kaydediyoruz ve snmp hizmetini yeniden başlatıp açılışta otomatik başlatma kodlarımızı giriyoruz.
service snmpd restart chkconfig snmpd on
Bu komutlar ile işlemlerimiz tamamlandı. Peki ama bu basit dediğimiz konfigurasyon dosyasında hangi kısım neyi gösteriyor?
“community” kısmının altındaki kısımlar bize snmp grup adını gösteriyor. “source” kısmının altındaki kısım ise snmp hizmetine bağlanacak olan bilgisayarın yada sunucunun ip adresini gösteriyor. “sec.model” kısmının altı ise snmp versiyonunu belirtmeniz içindir. Her düzenlemeden sonra snmp servisini yeniden başlatmayı unutmayınız.
Bir yanıt yazın